Sigurna ženska kuća

Žena se miluje dlanom, a ne nadlanicom

Milosrdni fond Svetlost je medju prvima u našem društvu prepoznao ozbiljnost i rasprostranjenost problema nasilja u porodici i seks trefikinga.

U periodu od poslednjih nekoliko godina skoncentrisali smo se na pružanje pomoci i ukupne podrške Savetovalištu za nasilje u porodici, obezbedjujuci azil, i vodeci racuna o esencijalnim ljudskim potrebama njegovih šticenica. Od posteljine i pižama, preko posudja, hrane, kozmetike, paketica za decu, do ženskih casopisa i lekarske i psihijatrijske pomoci. Osnovali smo i biblioteku Azila, sa inicijalnih nekoliko stotina novih knjiga. Na inicijativu Savetovališta i Svetlosti, supruge diplomata akreditovanih u Beogradu organizovale su široku akciju za formiranje znacajnog knjižnog fonda.

Izdali smo i publikaciju povodom desetogodišnjice Savetovališta, sa željom da sa problemom nasilja u porodici bolje upoznamo srpsku javnost, i to se konacno i desilo.

Sada je problem nasilja u porodici u žiži javnosti. Žrtava nasilja, naravno i na žalost još uvek ima, ali je njihov status znacajno drugaciji, samim tim što sve više njih saznaje da ima i opciju.